Šk ol ka  U  Ov ek
...v duchu waldorfské pedagogiky.
Menu

Kuchyně

Ve školce zajišťujeme celodenní stravování. Provoz kuchyně vede kuchař španělského původu Andres Morales s pomocnicí Hankou Krystkovou. Vaří pestrou a vyváženou stravu obsahující potřebné množství živin.

Dbáme na dostatečný přísun vhodných tekutin, ke kterým mají děti celodenně přístup. Děti mají možnost volit mezi filtrovanou vodou a čajem (např. slabým odvarem z bylin), vybrané pití si mohou kdykoli samy, případně s asistencí učitelů, nalévat. Dbáme na dostatek zeleniny a ovoce. Snažíme se o stravování co nejvíce v souladu s ročními obdobími. Čerpáme zejména z místních zdrojů. Ve školní kuchyni sladíme přírodním cukrem, medem nebo sirupy, a to v přiměřeném množství. Omezili jsme spotřebu másla a mléka a používáme spíše máslo přepuštěné, rovněž kvalitní oleje (olivové).

Přihlížíme k individuálním potřebám každého dítěte (zdravotní důvody – bezlepková dieta či různé alergie) k rozhodnutí rodičů (vegetariánství, žádosti o omezování bílého cukru, masa a kravského mléka ve stravě dětí).

Předkládáme dětem stravu tak, aby měli možnost seznámit se s její přirozenou chutí, aby se jim i líbila.

K dochucení používáme bylinky, z nichž některé si sami pěstujeme na zahradě, a sůl v přiměřeném množství. Ctíme, že čím jednodušší úprava, tím lépe, snažíme se zachovávat přirozenou chuť potravin.

Učitelé děti do jídla nenutí. V případě nezájmu je vedou k tomu, aby alespoň ochutnaly. Jídla jsou společná (kromě odpolední průběžné svačiny), předchází jim pravidelný společný rituál.